Hiperhidroza constă în creșterea excesivă a secreției glandelor sudoripare în diferite zone ale corpului și apare ca un fenomen de însoțire a unor reacții postagresionale fizice sau psihice care accentuează disconfortul și împiedică desfășurarea normală a activităților socio-profesionale.
Hiperhidroza afectează ambele sexe în egală măsură și se poate manifesta la orice vârstă. Majoritatea cazurilor apar la persoane sănătoase, însă este descrisă și în cadrul unor boli neurologice, metabolice sau sistemice.
Tratament: injecții intradermice cu toxină botulinică (Botox).
Toxina inhibă eliberarea de acetilcolină de la nivelul joncțiunii neuromusculare a sistemului nervos simpatic care inervează glandele sudoripare ecrine și determină în acest mod reducerea cantității de transpirație.
Efectul poate dura până la 6-9 luni când tratamentul trebuie repetat. Metoda este indicată în special celor cu hiperhidroză axilară (transpirație abundentă).
Injecțiile cu Botox sunt contraindicate persoanelor cu hipersensibilitate la albumină, neuropatii motorii periferice, gravide, miastenia gravis.